Ajankohtaista
Vapo Oy yrittää tehdä tyhjäksi aktiivisen kylätoiminnan vastineessaan todetessaan, että "Yhdistys ei voi käyttää puhevaltaa Tykkööjärven vesialueiden ja siihen rajoittuvien rantakiinteistöjen maa-alueiden osalta, koska se ei hallitse eikä omista niitä."
Kylähdistyksen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on mm. alueen asukkaiden etujen ajaminen. Lisäksi Tykköön aitta-alue on Tykkööjärvestä laskevan Myllyojan varressa, Tykkööjärven vesialueella.
Tykköönjärveä on käytetty saostumisaltaana Saarikeitaalta turpeen noston alkuajoista lähtien, turpeen noston aloitti Tampereen kaupungin omistama Naistenlahden turve Oy. Jonka aikana järven humuspitoisuus nousi todella voimmakkaasti. Vapo on aikanaan parantanut saostusaltaita huomattavasti. Mutta Vapo on ostaessaan suot saanut vaivoikseen edellisen omistajan tekemät vahingot. Joista Vapo oy on hakenut "synninpäästöä" ympäristoviranomaisilta päätöksellä nro. 67/2009/4. Ja tästä päätöksestä kyläyhdistys on valittanut!
LEHDISTÖTIEDOTE 16.2.2010 Julkaisuvapaa heti
Timo Sorvali, puh.joht.
Tykköön koulupiirin kyläyhdistys ry.
Asemantie
38800 JÄMIJÄRVI
Puh. 044 - 5474516
VAPO VÄLTTELEE VASTUUTAAN
Syksyn 2009 alussa saimme pettyneinä lukea Lounais-Suomen ympäristökeskuksen päätöksen, jonka mukaan Vapo Oy:ltä ei edellytetä mitään toimenpiteitä Saarikeitaan turvetuotannon Tykkööjärven vesialueelle aiheuttamien vahinkojen korjaamiseksi. Vapo Oy:n Saarikeitaan turvetuotannon on kuitenkin selvityksissä todettu heikentäneen Tykkööjärven virkistyskäyttömahdollisuuksia 70 %:lla.
Tykköön koulupiirin kyläyhdistys ry. on ollut aloitteellinen, jotta Tykkööjärvi pystyttäisiin vielä pelastamaan. Olemme teettäneet Tykkööjärven tilasta arvion ja kunnostusselvityksen Turun yliopiston Satakunnan ympäristöntutkimuslaitoksella. Lisäksi olemme kutsuneet rannan maanomistajia koolle suunnittelemaan toimia, joilla järven tilaa saataisiin kohennettua. Kyläyhdistys on myös luvannut osallistua järven kunnostustoimista aiheutuviin kustannuksiin. Tykkööjärvi onkin yksi merkittävimmistä kohteista kylämme pitkäaikaisessa kehittämistyössä.
Kyläyhdistys laati valituksen Lounais-Suomen ympäristökeskuksen päätöksestä Vaasan Hallinto-oikeudelle 30.10.2009. Nyt tammikuussa 2010 saimme kirjeen, jossa todetaan, että Vapo Oy:n vastineen mukaan Tykköön koulupiirin kyläyhdistys ry. ei voi käyttää puhevaltaa Tykkööjärven vesialueiden ja siihen rajautuvien rantakiinteistöjen maa-alueiden osalta, koska se ei omista tai muutoinkaan hallitse niitä. Lisäksi Vapo Oy toteaa, että valituksessa esitetyt vaateet ovat aiheettomia.
Kyläyhdistyksen säännöissä todetaan yhdistyksen olevan kyläläisten edunvalvoja: ”Kyläyhdistyksen tarkoituksena on Tykköön koulupiirin asukkaiden etujen ajaminen, viihtyisyyden ja yhteishengen lisääminen, perinteiden vaaliminen ja kaikenpuolisen hyvinvoinnin vaaliminen kylässä.”
Lisäksi todettakoon, että kyläyhdistys on vuokrannut järven läheisyydestä, Tykkööjärvestä laskevan Myllyojan varrelta tonttialueen, jolle on rakennettu kyläyhdistyksen markkinoima vapaa-ajanviettopaikka, Tykköön aitta-alue. Aluetta on alettu kehittää leader-rahoituksen turvin vuonna 2004. Joulukuussa 2009 Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry. myönsi alueen kehittämiseen rahoituksen vuosille 2010 – 2012. Ko. puroa pitkin laskevat kaikki Tykkööjärven vedet ja siis myös Saarikeitaan turvetuotannon laskema turvelieju. Tykkööjärven veden laadulla on siis suoranaisia vaikutuksia myös kyläyhdistyksen toimintaedellytyksiin. Tykkööjärven vesialueen virkistyskäyttö on mahdotonta, ellei turvetuotannosta järveen tulevaa humusta saada poistettua ja uuden tuloa tehokkaasti estettyä.
Vapo Oy ei ole mitenkään ollut yhteydessä alueen asukkaisiin tai ollut muutoinkaan aloitteellinen korvatakseen ympäristötuhon, jonka se ja sen edeltäjä Naistenlahden Turve Oy ovat Tykkööjärvelle aiheuttaneet pitäessään järveä altaana turvesuon kuivatusvesille. Valituksen vastineessa Vapo Oy on parhaansa mukaan yrittänyt väistää vastuunsa asiassa.
Kyläyhdistys laatii selvityksen asiasta Vaasan hallinto-oikeudelle ja vaatii edelleen Vapo Oy:tä korjaamaan turvetuotannon Tykkööjärvelle aiheuttamat haitat.